Lunch box contents of elementary school children in Reynosa, Tamaulipas
DOI:
https://doi.org/10.29059/cienciauat.v14i1.1268Keywords:
school lunch-packs, prepared foods, school childrenAbstract
School lunch supplements children’s dailydiet and may pose a risk of obesity if they are prepared based on processed foods high in sugar, salt and fat. The aim of this study was to identify the content of lunch packs, as well as the nutritional status of scholars from Reynosa, Tamaulipas, Mexico. To that aim, a descriptive and transversal study was conducted. We worked with 769 children from 12 public elementary schools. Students’ size and weight were taken. The contents of their lunch packs were recorded for one week by direct observation through a checklist. 44.7 % of school children were overweight or obese. The foods contained in the lunch packs were sandwich (50.0 %), tacos (29.5 %) and big sandwich (14.5 %). Sugary drinks in-cluded juice (44 %) and flavored water (38.2 %). They also contained fruits (18.8 %), vegetables (13.5 %) and water (31.6 %). On average, the energy content was 327 kcal. Therefore, they exceeded the calorie recommendation and included unhealthy foods (high content of sugar and fat in relation to their nutritional contribution). This suggests the need to implement nutrition education intervention programs to promote the consumption of drinking water and healthy foods within the school environment to improve the quality of eating habits.
References
Ávila-Curiel, A., Juárez-Martínez, L., Del-Monte-Vega, M., Ávila-Arcos, M. A., Galindo-Gómez, C. y Ambrocio-Hernández, R. (2016). Estado de nutrición en población escolar mexicana que cursa el nivel de primaria. Registro nacional de peso y talla en escolares resultados 2016, en Sistema de Vigilancia Nutricional en Escolares. [En línea]. Disponible en: http://micro.sivne.org.mx/index.php/publicaciones/4-estado-de-nutricion-en-poblacion-escolar-mexicana-que-cursa-el-nivel-de-primaria. Fecha de consulta: 17 de septiembre de 2018.
Calleja-Fernández, A., Muñoz-Weigand, C., Ballesteros-Pomar, M., Vidal-Casariego, A., López-Gómez, J. J., Cano-Rodríguez, I., ... y García-Fernández, M. (2011). Modificación de los hábitos alimentarios del almuerzo en una población escolar. Nutrición Hospitalaria. 26(3): 560-565.
De-Moizant, M. G., Bravo, M., Mora, C. J., Villalobos, A. B. y Bravo, A. G. (2011). Estado nutricional antropométrico, preferencias alimentarias y contenido de macro y micronutrientes en “loncheras” de niños preescolares. MedULA: revista de la Facultad de Medicina. 20(2): 117-123.
Díaz-Ramírez, G., Jiménez-Cruz, A., and Bacardí-Gascón, M. (2016). Nutritional intervention to improve the quality of lunchboxes among Mexican school children. Journal of Community Health. 41(6): 1217-1222. DOI: https://doi.org/10.1007/s10900-016-0207-5
Evans, C. E. L., Greenwood, D. C., Thomas, J. D., and Cade, J. E. (2010). A cross-sectional survey of children’s packed lunches in the UK: food-and nutrient-based results. Journal of Epidemiology & Community Health, jech-2008. Fecha de consulta: 21 de septiembre de 2018.
Evans, C. E., Mandl, V., Christian, M. S., and Cade, J. E. (2016). Impact of school lunch type on nutritional quality of English children’s diets. Public Health Nutrition. 19(1): 36-45. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980015000853
Faber, M., Laurie, S., Maduna, M., Magudulela, T., and Muehlhoff, E. (2014). Is the school food environment conducive to healthy eating in poorly resourced South African schools? Public Health Nutrition. 17(6): 1214-1223. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980013002279
Gandarilla, J. V., Solís, M. D. F., Reyes, M. C. M., Castro, E. M. y Armas, D. M. (2013). Evaluación del refrigerio en niños en edad preescolar y escolar que asisten al tianguis de la ciencia de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Xihmai. 8(16): 123-138. DOI: https://doi.org/10.37646/xihmai.v8i16.229
Gutiérrez, J. P., Rivera-Dommarco, J., Shamah-Levy, T., Villalpando-Hernández, S., Franco, A., Cuevas-Nasu, L., … y Hernández-Ávila, M. (2012). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición. Resultados Nacionales 2012, en Instituto Nacional de Salud Pública y Secretaría de Salud. [En línea]. Disponible en: https://ensanut.insp.mx/informes/ENSANUT2012 Resultados Nacionales.pdf. Fecha de consulta: 15 de septiembre de 2018.
Hernández-Ávila, M. y Montañez, O. G. M. (2011). Lineamientos generales para el expendio o distribución de alimentos y bebidas en los establecimientos de consumo escolar en los planteles de educación básica. Boletín médico del Hospital Infantil de México. 68(1): 1-6.
Hernández-Ávila, M., Rivera-Dommarco, J., Shamah-Levy, T., Cuevas-Nasu, L., Gómez-Acosta, L., Gaona-Pineda, E., … y García-López, D. (2016). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición de Medio Camino, en Informe final de resultados. [En línea]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/209093/ENSANUT.pdf. Fecha de consulta: 15 de septiembre de 2018.
Hubbard, K. L, Must, A., Eliasziw, M., Folta, S. C., and Goldberg, J. (2014). What’s in children’s backpacks: foods brought from. Revista de la Academia de Nutrición y Dietética. 114(9): 1424-1431. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.05.010
Johnston, C. A., Moreno, J. P., El-Mubasher, A., and Woehler, D. (2012). School lunches and lunches brought from home: a comparative analysis. Childhood Obesity (Formerly Obesity and Weight Management). 8(4): 364-368. DOI: https://doi.org/10.1089/chi.2012.0012
Macias, A. I., Gordillo, L. G., and Camacho, E. J. (2012). Eating habits in school-age children and the health education paper. Revista Chilena de Nutrición. 39(3): 40-43. DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000300006
Medina-Montaño, R., Moreno-Pérez, V. y Romero-Velarde, E. (2012). Comparación del consumo de alimentos durante el horario escolar en niños de 6 a 11 años de edad con sobrepeso u obesidad y con peso saludable. RESPYN Revista de Salud Pública y Nutrición. 13(3).
Navarro-Pérez, C., González-Jiménez, E., Schmidt-RioVilla, J., Meneses-Echávez, J., Correa-Bautista, J., Correa-Rodríguez, M. y Ramírez-Vélez, R. (2016). Nivel y estado nutricional en niños y adolescentes de Bogotá, Colombia. Estudio FUPRECOL. Nutrición Hospitalaria. 33(4): 915-922. DOI: https://doi.org/10.20960/nh.392
Neilson, L. J., Macaskill, L. A., Luk, J. M., Sharma, N., Killip, S. M., Salvadori, M. I., ..., and Dworatzek, P. D. (2016). Students’ food intake from home-packed lunches in the traditional versus balanced school day. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research. 78(1): 3-10. DOI: https://doi.org/10.3148/cjdpr-2016-024
NOM-047-SSA2-2015 (2015). Norma Oficial Mexicana. Para la atención a la salud del grupo etario de 10 a 19 años de edad 2015, en Secretaría de Salud. [En línea]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/53624/NOM-047-SSA2-2015.pdf. Fecha de consulta: 16 de septiembre de 2018.
OMS, Organización Mundial de la Salud (2018). Growth reference 5-19 years. [En línea]. Disponible en: http://www.who.int/growthref/who2007_bmi_for_age/en/. Fecha de consulta: 16 de septiembre de 2018.
Pérez, A., Palacios, B., Castro, A. y Flores, I. (2014). Sistema Mexicano de alimentos equivalentes (Cuarta edición). México: OGALI. 10 Pp.
Roberts-Gray, C., Briley, M. E., Ranjit, N., Byrd-Williams, C. E., Sweitzer, S. J., Sharma, S. V., ..., and Hoelscher, D. M. (2016). Efficacy of the lunch is in the bag intervention to increase parents’ packing of healthy bag lunches for young children: a cluster-randomized trial in early care and education centers. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. 13(1): 3. DOI: https://doi.org/10.1186/s12966-015-0326-x
Rodrigo-Cano, S., Soriano, J. M. y Aldas-Manzano, J. (2016). Valoración de la efectividad de la educación alimentaria en niños preescolares, padres y educadores. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 20(1): 32-39. DOI: https://doi.org/10.14306/renhyd.20.1.182
Rojas-Huayllani, E. C. y Delgado-Pérez, D. H. (2013). Influencia de la publicidad televisiva peruana en el consumo de alimentos no saludables en escolares de 4º a 6º primaria. In Anales de la Facultad de Medicina. 74(1): 21-26. DOI: https://doi.org/10.15381/anales.v74i1.2031
Sánchez-Chávez, N. P., Reyes-Hernández, D., Reyes-Gómez, U., Maya-Morales, A., Reyes-Hernández, U. y Reyes-Hernández, K. L. (2010). Conductas para preparar loncheras mediante un programa de intervención educativa sobre nutrición con madres de preescolares. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora. 27(1): 30-34.
Santillana-Marín, E., Jiménez-Cruz, A. y Bacardí-Gascón, M. (2013). Programas para mejorar el contenido nutricional de las fiambreras (loncheras): revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria. 28(6): 1802-1805.
Santos, M. D. L. A. A., Fernández, T. D. N. J. G., Rodríguez, G. V., del-Campo, C. S. M. y Gómez, A. M. (2015). Intervención educativa para la mejora de prácticas de alimentación y actividad física en escuelas primarias del estado de Quintana Roo. Rev Esp Nutr Comunitaria. 21(4): 9-16.
SEP, Secretaría de Educación Pública (2014). Diario Oficial de la Federación. Acuerdo Nacional para la Salud Alimentaria, Estrategia contra el Sobrepeso y la Obesidad. [En línea]. Disponible en: http://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5344984&fecha=16/05/2014. Fecha de consulta: 16 de septiembre de 2018.
SSA/SEP, Secretaría de Salud/Secretaría de Educación Pública (2010). Diario Oficial de la Federación. Acuerdo mediante el cual se establecen los lineamientos generales para el expendio o distribución de alimentos y bebidas en los establecimientos de consumo escolar de los planteles de educación básica 2010 México. [En línea]. Disponible en: http:// https://www.sep.gob.mx/work/models/sep1/Resource/635/3/images/acuerdo_lin.pdf. Fecha de consulta: 14 de septiembre de 2018.
Sweitzer, S. J., Briley, M. E., and Robert-Gray, C. (2009). Do sack lunches provided by parents meet the nutritional needs of young children who attend child care? Journal of the American Dietetic Association. 109(1): 141-144. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.10.010
Vargas, L., Jiménez-Cruz, A., and Bacardí-Gascón, M. (2013). Unhealthy and healthy food consumption inside and outside of the school by pre-school and elementary school Mexican children in Tijuana, Mexico. Journal of Community Health. 38(6): 1166-1174. DOI: https://doi.org/10.1007/s10900-013-9729-2