Typological characterization of the maize producing families from la Frailesca, Chiapas

Authors

  • lliana Arias-Yero Universidad Autónoma de Chiapas, Doctorado en Ciencias Agropecuarias y Sustentabilidad (DOCAS), Tuxtla Gutiérrez, Chiapas, México.
  • Francisco Guevara-Hernández Universidad Autónoma de Chiapas, Facultad de Ciencias Agronómicas Campus V, carretera Ocozocoautla–Villaflores km 84.5, Apartado Postal 78, Villaflores, Chiapas, México, C.P. 30470. http://orcid.org/0000-0002-1444-6324
  • Manuel Alejandro La O-Arias Universidad Autónoma de Chiapas, Facultad de Ciencias Agronómicas Campus V, carretera Ocozocoautla–Villaflores km 84.5, Apartado Postal 78, Villaflores, Chiapas, México, C.P. 30470. http://orcid.org/0000-0002-6491-2063
  • Pedro Cadena-Iñiguez Instituto de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Centro de Chiapas, Ocozocoautla, Chiapas, México. http://orcid.org/0000-0002-9726-8972

DOI:

https://doi.org/10.29059/cienciauat.v16i2.1525

Keywords:

human capital, social capital, local maize, livelihoods, sustainability

Abstract

The Family Production Units (FPU) are made up of natural, physical, financial, human and social capital. The last two constitute the basis for the functioning of the rest of the capitals and of the production unit. In Mexico, Chiapas and La Frailesca, the production of corn, and particularly local corn, has cultural, agronomic, and economic value. The objective of this research was to characterize the UPF that cultivate local corn, in the Frailesca region of the State of Chiapas, on the cultural basis of the management of human and social capital. 80 UPF from 20 communities were studied, selected through network sampling. The Sustainable Livelihoods approach was used as a frame of reference. Semi-structured interviews were applied, and participant observations were made. In the predominant study in nuclear families with elderly leaders predominated. Young people do not prioritize the conservation of local corn, but rather more profitable activities such as livestock, hybrid corn and coffee. There is an excessive use of agrochemicals that affects soil, water and biodiversity resources. Six types of UPF were distinguished according to their human and social capital. The third category (G3) shows a better balance between human and social capital due to their family involvement, standingout among those with more experience in growing local corn and having stronger local relationships. It is concluded that the UPF present characteristics that foster or impair the preservation of local corn such as generational continuity, the deterioration of the natural resources that sustain the cultivation through the fusion of traditional and modern practices and dependence on external resources.

Author Biographies

Francisco Guevara-Hernández, Universidad Autónoma de Chiapas, Facultad de Ciencias Agronómicas Campus V, carretera Ocozocoautla–Villaflores km 84.5, Apartado Postal 78, Villaflores, Chiapas, México, C.P. 30470.

Profesor-Investigador titular de la Facultad de Ciencias Agronómicas de la UNACH

Manuel Alejandro La O-Arias, Universidad Autónoma de Chiapas, Facultad de Ciencias Agronómicas Campus V, carretera Ocozocoautla–Villaflores km 84.5, Apartado Postal 78, Villaflores, Chiapas, México, C.P. 30470.

Docente-Investigador de la Universidad Autónoma de Chiapas.

Pedro Cadena-Iñiguez, Instituto de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias, Campo Experimental Centro de Chiapas, Ocozocoautla, Chiapas, México.

Investigador titular del Instituto de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias

References

Aguilar, J. C. E., Galdámez, G. J., Martínez, F. B., Guevara, H. F. y Vázquez, S. H. (2019). Eficiencia del policultivo maíz-frijol-calabaza bajo manejo orgánico en la Frailesca, Chiapas, México. Revista Científica Agroecosistemas. 7(3): 64-72.

Aguilar, R., Nahed, J., Parra, R., García, L. y Ferguson, B. (2012). Medios de vida y aproximación de sistemas ganaderos al estándar de producción orgánica en Villaflores, Chiapas, México. Avances en Investigación Agropecuaria. 16(3): 21-51.

Bartra, A. (2020). Repensar lo rústico. Aportes a una teoría del campesinado contemporáneo. En J. Boltvinik y S. A. Mann (Eds.), Pobreza y persistencia campesina en el siglo XXI. Teorías, debates, realidades y políticas (pp.113-133). Ciudad de México: Editores Siglo XXI.

Cadena-Iñiguez, P., Garrido, L. K. I., Rendón, M. R., Rangel, Q. J., Salinas, C. E. y Fernández, G. I. (2016). Persistencia campesina: estrategias de vida en áreas marginadas de Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 7(4): 809-819.

Cadena-Iñiguez, P., Guevara, F., Argüello, R. A. y Rendón, R. (2018a). Proceso de comunicación, extensionismo y adopción de tecnologías. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(4): 851-864.

Cadena-Iñiguez, P., Rendón, R., Rodríguez V, H., Camacho V, C., Santellano E, E., Guevara H, F. y Govaerts, B. (2018b). Ensayo: Propueta metodológica-interinstitucional para un nuevo extensionismo en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9(8): 1777-1785.

Cadena-Iñiguez, P., Rodríguez H, R., Morales G, M., Berdugo R, J. G., Salinas C, E., Camas G, R., …, and Pinto R, R. (2019). Model of Management for Innovation in Small Farmers of Latin America; A Successful Proposal. International Journal of Agriculture and Natural Resources. 6(1): 1-7.

Campos, S. R. A., Cruz, M. W. O. y Céspedes, O. E. (2019). Pensando en políticas públicas de sustentabilidad ambiental desde el análisis de la actividad productiva de la región Frailesca. Revista Legislativa de Estudios Sociales y de Opinión Pública. 12(26): 11-42.

Delgado, R. F., Guevara, H. F. y Acosta, R. R. (2018). Criterios campesinos para la selección de maíz (Zea maiz L.) en Villaflores y Villa Corzo, Chiapas. CienciaUAT. 13(1): 123-134.

FAO, Food and Agriculture Organization (2018). México rural del siglo XXI. [En línea]. Disponible en: http://www.fao.org/3/i9548es/I9548ES.pdf. Fecha de consulta: 12 de enero de 2020.

García, B. D. V., Pérez, Z. L. A., Pérez, B. J. J., Ruíz, R. O. y García, P. E. (2015). Sostenibilidad en una unidad de producción familiar en el trópico subhúmedo del estado de Veracruz. [En línea]. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/313473494_Sostenibilidad_en_una_unidad_de_produccion_familiar_en_el_tropico_subhumedo_del_estado_de_Veracruz. Fecha de consulta: 12 de enero de 2020.

Gobierno del estado de Chiapas (2014). Programa regional de desarrollo 2013-2018. Región VI Frailesca. [En línea]. Disponible en: http://www.observatoriomujereschiapas.org.mx/descargas/ped-chiapas.pdf. Fecha de consulta: 12 de enero de 2020.

Gómez, W., Sánchez, E., Espinoza, A. y Herrera, F. (2013). El papel de los activos productivos en modos de vida rurales. La obtención de indicadores. Convergencia. Revista de Ciencias Sociales. 20(62): 71-105.

Guevara, F. G., Hernández, M. A., Basterrechea, J. L., Fonseca, M. A., Delgado, R. F, Ocaña, G. M. y Acosta, R. R. (2020). Riqueza de maíces locales (Zea mays L.) en la región Frailesca, Chiapas, México: un estudio etnobotánico. Revista Facultad de Agronomía, LUZ. 37: 1-25.

Guevara, F., Hernández, M. A., Basterrechea, J. L., Pinto, R., Venegas, J. A., Rodríguez, L. A. y Cadena, P. (2019). Maíces locales; una contextualización de identidad tradicional. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo. 51(1): 369-381.

Guevara, H. F., Hernández, R. M. A., Pinto, R. R., Arias, Y. I., Rodríguez, L. L. A., Medina, S. L. y Rodríguez, R. S. (2018a). Oportunidades para la innovación de sistemas tradicionales de producción agropecuaria: un análisis socioantropológico retrospectivo. Ciencia Ergo-Sum. 26(1): 1-19.

Guevara, H. F., Rodríguez, L. L. A., Díaz, J. J., Pinto, R. R., Ley-de-C. A. y Aryal, D. R. (2018b). Actores y estrategias de la innovación tecnológica en la producción de maíz en Chiapas, México. Revista Facultad de Agronomía, LUZ. 35(2): 223-247.

Hernández, M. A., Rodríguez, L., Guevara, F., Rosales, M. A., Pinto, R. y Ortiz, R. (2017). Caracterización Molecular de maíces locales de la reserva de la Biosfera, La Sepultura. México. Agronomía Mesoamericana. 28(1): 69-83.

Hernández, R. M. A., Guevara, F., Basterrechea, J. L., Coutiño, B., La-O, M. A., y Pinto, R. (2020). Diversidad y conservación de maíces locales de la Frailesca,Chiapas, México. Revita Fitotecnia Mexicana. 43(4): 471-479.

Hernández, S. R., Fernández, C. C. y Baptista, L. M. P. (2014). Metodología de la investigación (Sexta edición). Ciudad de México: McGRAW-HILL/INTERAMERICANA EDITORES, S.A. DE C.V. 634 Pp.

López, G. J. L., Damián, H. M. A., Álvarez, G. F., Zuluaga, S. G. P., Parra, I. F. y Paredes, S. J. A. (2013). El traspatio de los productores de maíz: en San Nicolás de los Ranchos, Puebla-México. Ra Ximhai. 9(2): 181-198.

Maletta, H. (2011). Tendencias y perspectivas de la agricultura familiar en América Latina. Documento de trabajo No. 1. Proyecto Conocimiento y cambio en pobreza rural y desarrollo. Santiago de Chile. Rimisp. 131 Pp.

Martínez-Aguilar, F. B. (2021). La sustentabilidad del agroecosistema maíz (Zea mays L.) en la región Frailesca, Chiapas, México. Tesis de Ciencias Agropecuarias y Sustentabilidad, UNACH. [En línea]. Disponible en: http://www.repositorio.unach.mx:8080/jspui/handle/123456789/3383. Fecha de consulta: 16 de noviembre de 2020.

Martínez, F. B, Guevara, F., Aguilar, C. E., Pinto, R., La-O, M. A., Rodríguez, L. A., and Aryal, D. R. (2020b). Energy and Economic Efficiency of Maize Agroecosystem under Three Management Strategies in the Frailesca, Chiapas (Mexico). Agriculture. 10(81): 1-16.

Martínez, F. B., Guevara, C. E., Aguilar, L. A., Rodríguez, M. B. y Reyes, M. B. (2020a). Caracterización físico-química y biológica del suelo cultivado con maíz en sistemas convencional, agroecológico y mixto en la Frailesca, Chiapas. Terra Latinoamericana. 38(4): 871-881.

Martínez, F. B, Guevara, F., La-O, M. A., Rodríguez, L. A., Pinto, R. y Aguilar, C. E. (2020c). Caracterización de productores de maíz e indicadores de sustentabilidad en Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 11(5): 1031-1042.

Pizaña, V. H. A., Fletes, O. H. B. y González, C. A. A. (2019). Agronegocios y campesinos maiceros en la Frailesca, en Eutopía, Revista de Desarrollo Económico Territorial 15. [En línea]. Disponible en: http://www.revistas.flacsoandes.edu.ec. Fecha de consulta: 4 de octubre de 2019.

Rubio, B. (2012). El declive de la fase agroexportadora Neoliberal en el contexto de las crisis capitalista y alimentaria. En M. Hernández y J. Meléndez (Eds.), Alimentación contemporánea: Un paradigma de crisis y respuestas alternativas (pp. 31-77). México: Editorial CLAVE.

Salcedo, S. y Guzmán, L. (2014). Agricultura familiar en América Latina y el Caribe. Recomendaciones de política. Santiago de Chile: Organización de la Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. 486 Pp.

Santos, V., Zúñiga, M., Rodríguez J. y Álvarez, A. (2014). Tipologías de productores agropecuarios para la orientación de políticas públicas: Aproximación a partir de un estudio de caso en la región Texcoco. Estado de México. México. Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente. 14(28): 47-69.

SIAP, Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (2020). Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. [En línea]. Disponible en: http://nube.siap.gob.mx/cierre_agricola/. Fecha de consulta: 18 de agosto de 2020.

SJR, Servicio Jesuita a Refugiados (2017). Manual Medios de Vida. Bogotá. Colombia: Editorial de la Oficina Regional JSR LAC. 50 Pp.

Van-der-Ploeg, J. (2013). Diez cualidades de la agricultura familiar. LEISA. Revista de Agroecología. 29(4): 6-21.

Toledo, V. (2008). Metabolismos rurales: hacia una teoría ecológica-económica de la apropiación de la naturaleza. Revista Iberoamericana de Economía Ecológica. 7: 1-26.

Vázquez, G. L. B., Parra, V. M. R. y Gracia, M. A. (2018). Transformaciones en la agricultura de los mayas peninsulares: Un contraste de los casos de Kampocolché y Xohuayán. Mundo Agrario. 19(41): e084.

Yúñez, A., Cisneros, A. y Meza, P. (2013). Situando la agricultura familiar en México. Principales características y tipos, en Serie Documentos de Trabajo No 149. RIMISP, Santiago de Chile. [En línea]. Disponible en: http://www.portalsiget.net. Fecha de consulta: 18 de noviembre de 2018.

Published

2022-01-31

How to Cite

Arias-Yero, lliana, Guevara-Hernández, F. ., La O-Arias, M. A., & Cadena-Iñiguez, P. (2022). Typological characterization of the maize producing families from la Frailesca, Chiapas. CienciaUAT, 16(2), 155-171. https://doi.org/10.29059/cienciauat.v16i2.1525

Issue

Section

Social Science